недеља, 11. децембар 2016.

Bela mus torta

 
I evo konacno recepta za koji me je mnogo vas pitalo.
Priprema je malo komplikovanija od recepata koje ste navikli da vam pisem, ali verujte mi na rec da se necete pokajati ako resite i sami da napravite

Od sastojaka vam je potrebno:

Za zele od malina (mozete koristiti i kupine, sumsko voce.. i najbolje je napraviti dan ranije)
2 kesice vanilinog secera
50 g secera
10 g zelatina
300 g zamrznutih malina

Maline prokuvati sa secerom i 3 kasike vode. 
Zelatin pomesati sa 4 kasike hladne vode i ostaviti da nabubri.
Dodati malinama i kuvati dva tri minuta.
Pasirati viljuskom ili stapnim mikserom.
Izliti u modlu. Zalediti.

  
Za koru:
180 g mlvenih badema
200 g secera u prahu
5 belanaca (220g)
80 secera

Sto se kore tice, ispadne je malo vise, ali nakon sto je ispecete, isecite komad zeljene velicine, a ostatak mozete grickati. Preukusna je. :)
Umutiti belanca, zatim im dodati secer i mutiti jos malo.
Odvojeno pomesati secer u prahu sa mlevenim bademom, a zatim pazljivo sjediniti sa umucenim belancima.
Izliti u pleh (40x30) i peci oko 20 minuta na 170 stepeni.

 
Za mus je potrebno:

8 zumanaca (125 g)
80 g secera
60 ml slatke pavlake
40 ml mleka
10 g zelatina
500 ml slatke pavlake
380 g bele cokolade
1 stapic vanile

Zumanca, secer, mleko i slatku pavlaku kuvati (konstantno mesajuci) na tisoj vatri ili na pari dok se blago ne zgusne (pazite da se ne zgusne previse i da ne zagori), a na kraju dodati nabubreli zelatin (prethodno pomesan sa 4 kasike hladne vode).

 
Istopiti cokoladu i dodati joj semenke vanile.
Odvojeno umuti slatku pavlaku, ne previse.

 
Na kraju prvo sjediniti deo slatke pavlake sa kremom od zumanaca, zatim dodati tome ostatak slatke pavlake i belu cokoladu. Spatulom lagano sjediniti.

 
Ogledalo glazura:
80 ml vode
150 g secera
150 g glukoznog sirupa
100 ml slatke pavlake
150 g bele cokolade
1 kesica zelatina u prahu (10 g)


Natopiti zelatin sa 4 kasike hladne vode.
Prokuvati vodu, secer i glukozni sirup, zatim tome dodati zelatin.
Preliti preko pavlake i cokolade i ostaviti da odstoji nekoliko minuta, zatim zicom sve spojiti (po potrebi stapnim mikserom), ali voditi racuna da se ne naprave mehurici, pa je najbolje raditi u uskoj, dubljoj posudi.
Ohladiti na sobnoj temperaturi pa ostaviti u frizideru preko noci (nije nuzno, ukoliko zelite, mozete napraviti i neposredno pre izlivanja na zamrznutu tortu, ali voditi racuna da svakako prethodno treba da se prohladi).

 
Na kraju uzeti kalup precnika 26 cm.
Staviti koru tako da bude za oko 1 cm manja od kalupa. Izliti polovinu musa, preko staviti "disk" od malina, takodje za oko 1-2 cm manji od kalupa, pa sipati preko ostatak musa.

 
Ostaviti preko noci u zamrzivacu.
Sutradan skinuti kaplup i prelijte sa glazurom.
Ukoliko je glazura iz frizidera, podgrejati u mikrotalasnoj, ne previse, nikako da bude vruca, vec jedva mlaka, odnosno sobne temperature.
Ako podgrejete previse, opet sacekajte da se malo prohladi.

 
Prijatno. :)

 
 
 




 

13 коментара:

  1. Mila u sastavu za mus(beli fil) stoji zelatin 10g a nigde nije upotrebljen , jel to greska ili?

    pozz

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dodaje se u deo sa zumancima. Na slici se vidi, ali slucajno sam izostavila u pisanju. Hvala. :)

      Избриши
  2. Ovo nije torta nego remek delo :)stvarno odlicno objasnjeno. Narocito mi je sve jos jasnije gledajuci te danas u 'prakticnoj zeni'. Sada samo ostaje da nabavim jos taj sirup i nadam se da cu uskoro praviti ovo predivno 'cudo'

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvaaala puno Ivana. Tamo je nazalost zbog malo ubrzanog postupka pripreme doslo do greske, odnosno nisam sacekala da se glazura lepo ohladi, pa je ispala dosta tecnija, a trebalo je jos samo malo da sacekam.. Ali dobro, vazno je da je sve lepo objasnjeno i da je razumljivo. :) :*

      Избриши
  3. Mila, torta Vam predivno izgleda. Da li moze glukoza sa se stavi umjesto sirupa jer ne mogu naci u Berlinu sirup

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala mnogo. :) Ne mogu to da potvrdim nazalost, jer nisam probala...

      Избриши
  4. Prelepo izgleda.
    Koju belu cokoladu koristite?

    ОдговориИзбриши
  5. Kada se vadi iz zamrzivaca? Kafa moze da se jede? Jel nakon toga stoji u frizideru? Pocela sam da pravim ali sad imam dilemu oko ovoga. Hvala unapred

    ОдговориИзбриши
  6. Meni nije jasna ova glažuta. Je li se dodaje neka boja?

    ОдговориИзбриши
  7. Meni nije jasna glazura. Je li se stavljaju neke boje? Koje?

    ОдговориИзбриши
  8. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши