понедељак, 29. фебруар 2016.

Domaci burgeri i big mac sos


Na nagovor brata, koji jako cesto jede brzu hranu, resila sam da poradim na usavrsavanju domacih burgera i otkrivanju najbolje verzije sosa, odnosno najslicnije originalnoj verziji. I mislim da smo ih doveli do savrsenstva. Morate i sami probati i uveriti se koliko je samo jednostavno za pripremu, a ukusno.

Ovog puta sam koristila kupovna peciva, a uskoro cu napraviti i domaca, pa cu naknadno napisati recept. 

Od sastojaka vam je potrebno:
(Za dve osobe) 

400 g mlevenog mesa
1 paradajz
Ajsberg salata 
1 manja glavica crvenog luka
1 manja glavica crnog luka
So, biber
2 lepinje za burgere
Kecap
4 lista kackavalja (ja sam stavila tost topi)
Malo ulja za przenje

*Krompirici po zelji

Za sos:

1 kiseli krastavac 
2 kasike majoneza
Pola kasike senfa (ja sam stavila 1 kasiku "mustard mayo" - dijamant, koji sam skoro otkrila i odlican je)
1/4 kasicice aleve paprike
1/4 kasicice belog luka u prahu
1 kasicica sitno seckanog crnog luka
Prstohvat soli

Priprema:

Prvo napraviti sos. 
Naseckati krastavcice i crni luk na male kockice i pomesati sa ostalim sastojcima.


Naseckati crveni luk i paradajz na kolutice i ajsberg salatu na listice.

Meso podeliti na 4 dela. Svaki istanjiti (da bude svako parce malo sire od lepinjice jer se suzi tokom przenja) posoliti, pobiberiti sa obe strane pa utisnuti prstom na sredini mesa - sprecice da se napravi "loptica" tokom przenja.

Isprziti meso na malo ulja sa jedne i druge strane. 

*Posto sam pravila vecu kolicinu bilo mi je lakse da naknadno stavim kackavalj pa u mikrotalasnoj samo malo da ga istopim, a mozete i staviti na kraju przenja. 


Preseci lepinje, zatim na donju stranu sipati sos, preko kecap, zatim staviti salatu, potom paradajz, pa dva parceta mesa sa kackavaljem, pa luk i na kraju gornji deo lepinjice na koji ste sipali malkice kecapa i/ili sosa.

*Licno vise volim da stavim prvo salatu pa paradajz, jer onda salata ostane hrskava i ne omeksa kao kada ode direktno ispod toplog mesa, a vi mozete staviti kako vise volite.

*Mozete dodati i slaninicu. :)



Sluziti uz krompirice.

Prijatno. :)






14 коментара:

  1. Ovo cu sigurno narednih dana probati! Samo imam jedno pitanje da li se nesto jos dodaje u mleveno meso sem zacina? bojim se da se pri pecenju pocne raspadati? Koje meso preporucujes, junetinu ili neku mesavinu?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ponekad dodam jaje, prezle, vise zacina... Ali ovo je verzija klasicne pljeskavice, kakvu sluze u meku npr. Samo je bitno da ne bude dugo na sobnoj temperaturi pre przenja i da se ne okrece dosta puta u tiganju-posebno ne dok se ne zaprzi prva strana. A najcesce uzimam mesano mleveno meso za ovakve stvari. :)

      Избриши
    2. Znaci ovo gore ja samo meso? Jel se dodaje bar so i biber? Ili bas nista? Preukusno izgleda :)

      Избриши
    3. Da, da, samo meso, so i biber. Nista vise. :)

      Избриши
  2. Анониман01. март 2016. 12:33

    Danas pravim.
    Zanima me samo kako se ovaj krompiric pravi preukusno izgleda. Jel pečen ili prokuvan pa proprzen

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ovde sam koristila kupovni - Mc Cain, country potatoes, a inace mozete domaci skuvati pa kao sto ste rekli, proprziti ili zapeci u rerni (sa malo aleve paprike i kukuruznog brasna npr) :)

      Избриши
  3. Samo da javim da sam danas pravila...muz kaze da te nisam video da si u kuhinji mislio bi da su kupovni iz meka :) znaci super je i sos i meso ovako kao sto si objasnila,napravi se bez problema.Mila samo tako nastavi a i ja nastavljam da isprobavam jedan po jedan tvoj recept :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Diiivno, znaci da smo uspele. :)) Jako sam srecna i zbog ovog uspeha i zbog cinjenice da ce se jos mnogo toga tek isprobati. :) :*

      Избриши
  4. Trik za mleveno meso je da se zacini noc pre przenja. So i zacini ce povezati meso tokom noci i nece se raspadati.

    ОдговориИзбриши
  5. Trik za mleveno meso je da se zacini noc pre przenja. So i zacini ce povezati meso tokom noci i nece se raspadati.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Aleksandra. :)
      Znam za to, ali licno za burgere vise volim da zacinim pre przenja, jer mi je onda meso nekako socnije.. A ovako so poprilicno isusi meso. :/

      Избриши
  6. Danas isprobano.Odlicno ☺

    ОдговориИзбриши